Inleiding
Iedereen kent volleybal. Van de gymlessen op de middelbare school, van tv, van het strand, van de camping of van je eigen club. Volleybal is groot in Nederland en heeft een belangrijke positie. Ruim 600.000 mensen volleyballen regelmatig en 120.000 van hen spelen in wedstrijdverband in een door de Nevobo georganiseerde competitie. Daarnaast is er een klein leger van 1,2 miljoen fans betrokken bij deze sport. Kortom, volleybal leeft en heeft een niet te onderschatten aanhang.
Die populariteit komt niet alleen voort uit de schoonheid van de sport. Ook sociale en maatschappelijke aspecten spelen een belangrijke rol. Volleybal is veilig en onbesproken en in dat opzicht een voorbeeld voor veel andere sporten. Volleybal heeft daarnaast ook via de topsport sociaal-maatschappelijke impact. Niet voor niets is het veroveren van Olympisch goud in 1996 door de Nederlandse mannen gekozen tot hét sportmoment van de vorige eeuw. En ook de ruim 1100 verenigingen dragen op lokaal niveau bij aan een beter klimaat binnen hun gemeente.
De kernmerken van volleybal zijn de noodzaak tot samenspel, de dynamiek en het feit dat er geen fysiek contact is met de tegenstanders. Soortgelijke kenmerken zien we terug bij de beoefenaars, die samen de normen bepalen binnen hun gemeenschap. Die volleybalgemeenschap is juist door die kenmerken van waarde voor de sporters, het bedrijfsleven en de maatschappij.
De acceptatie van je medespelers is cruciaal want een fout leidt direct tot een punt voor de tegenstander
DNA van het volleybal
Volleybal onderscheidt zich nadrukkelijk van andere sporten. Door de specifieke kenmerken is het de ultieme teamsport.
Bij volleybal is dus, in tegenstelling tot andere teamsporten, geen fysiek contact met de tegenstander mogelijk. Het net scheidt beide partijen waardoor overtredingen niet mogelijk zijn.
De tegenstander moet puur op grond van inzet, teamgeest en kwaliteit verslagen worden.
Dat lukt niemand alleen. Je teamgenoten heb je heel hard nodig om de punten binnen te halen.
Eén sterspeler in het team is ontoereikend om de overwinning veilig te stellen. Samenwerking in volleybal is geen loze kreet, maar de essentie van het spel.
Je staat daarbij ook nog eens met relatief veel mensen op een klein veld, terwijl de onderlinge afhankelijkheid groot is. Het is onmogelijk iemand in je team te negeren. Acceptatie en tolerantie zijn voorwaarden voor succes. Er moet balans zijn tussen ruimte nemen en ruimte geven, tussen
het belang van het ego en het teambelang.
De acceptatie van je medespelers is cruciaal want een fout leidt direct tot een punt voor de tegenstander. Een prachtig uitgespeelde aanval na een geweldige verdedigende actie is een prestatie van het hele team. Als volleyballer leer je om fouten van jezelf of van je teamgenoten te accepteren. Net zoals je leert te genieten van een prachtige aanval die tot stand kwam doordat jij de eerste bal goed naar de spelverdeler speelde.
Volleybal biedt daarom naast een sociale, gezellige en veilige sportomgeving, ook de nodige handvatten voor het leven. Als je ergens goed leert samenwerken, is het wel op het volleybalveld.